Türkiye’de Yamaç Paraşütü Yapılan Yerler

Tatil365gun

Türkiye de Yamaç Paraşütü Sporu her geçen gün popülerliği artan sporlar arasında yerini almaktadır. Türkiye de Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz sınırlarında yer alan Babadağ en iyi Yamaç Paraşütü merkezi durumundadır. Tekli yani single uçuş için bir çok pilot mutlaka Ölüdeniz’e gelerek uçuş yapmıştır. Yaz tatiliniz de Pilot eşliğinde Tandem Yamaç Paraşütü yapmak isteseniz bizimle iletişme geçebilirsiniz.

1-ADANA-KABASAKAL
Tepe Adı: Kabasakal
Yüksekliği:285 Metre
Özelliği: Adana’ya 20 km uzaklıkta bulunmaktadır.Seyhan Gölüne yani kuzey doğru bakan kalkış yeri özellikle deneyimi az olan yeni başlamış pilotlar için gayet uygun bir pisttir. İnişler ise emniyetli ve geniş arazi bulunan Seyhan Gölü’nün kenarına yapılmaktadır.

2-ADANA-KOZAN
Tepe Adı: Kuyluk
Yüksekliği:175 mt
Özelliği: Kozana 8 km uzaklıkta bulunmaktadır.Tepe yüksekliği ve arazi yapısı olarak Yamaç Paraşütü için oldukça uygundur. Yelken uçuşu yapmak içinde uygun olan bölgede birçok alandan güvenli kalkış yapılabilir.Tepe altında bulunan elektrik tellerine dikkat edildiği takdirde iniş yapılabilecek geniş tarla bulunmaktadır.

3-AĞRI-DOĞUBEYAZIT
Tepe Adı: İshak Paşa
Yüksekliği:170 mt
Özelliği: Doğubeyazıta yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış batı ve güney batıya doğru yapılmaktadır.Bölge özelligi olarak uyğun havalarda yelekn ve termik uçuşu yapılabilir.İniş için güvenli ve büyük arazi bulunmakla birlikte arazi yapısının taşlık,kayalık ve düzensiz olmasından dolayı planlı ve dikkatli iniş yapılması tavsiye edilir.

4-AĞRI-DOGU BEYAZIT
Tepe Adı: Çetenli
Yüksekliği: 160 metre
Özelliği: Doğu Beyazıt’a yaklaşık 12 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için uygun olan bu tepe yumurta sırtı şeklindedir.Tepe eğimi ile yeni başlamış pilotlar için uygundur.İniş için geniş ve uygun araziler bulunmaktadır.

5-ANKARA-ELMADAĞ
Tepe Adı: Elmadağ
Yüksekliği: 300 metre
Özelliği: Ankara’ya yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunmaktadır.Tepe güney ve güney doğu yönlerine kalkış gayet uyğundur. Tepe konum itibariyle askeri bölgenin yakınında olduğu için buradaki birliğe haber verilmesi gerekmektedir.İnişler ise tepe önünde bulunan düzlüklere yapılmaktadır.

6-ANKARA-GÖLBAŞI
Tepe Adı: Gölbaşı
Yüksekliği:150 metre
Özelliği: Gölbaşına yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için uyğun olan tepe yumurta biçiminde olduğundan eğitim için ve tecrübesiz pilotlar için uygundur.İnişler ise tepe önünde bulunan engebesiz araziye yapılmaktadır.Tepenin güney tarafına yapılan kalkışlarda ise pist taşlık oldugundan dikkat edilmeli inişlerde ise yüksek gerilim hattı bulunduğundan dolayı tecrübesiz pilotlar için çok dikkat edilmesi gereken konumdadır.

7-ANTALYA-ALANYA
Tepe Adı: Akçalı
Yüksekliği: 380 metre
Özelliği: Alanya’ya yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için pistin eğiminin dik ve kısa olduğundan pek güvenli olmadığı gibi pist önünde bulunan evler,elektrik direkleri ve kabloları bulunduğundan kalkış sonrası düz uçuşla iniş alanına gitmek riskli olacağından eğitim ve tecrübesiz pilotlar için tavsiye edilmemektedir.

8-ANTALYA-KAŞ
Tepe Adı: Asas
Yüksekliği: 1000 mt
Özelliği: Kaş’a yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için uyğun olan tepeden ticari olarak tandem uçuşları da yapılmaktadır.Önü açık denize bakan tepeden termik ve yelken uçuşu yapmak mümkündür.Kalkışların yan rüzgara yapılmak zorunda olduğu zamanlarda tepe rötar oluşmaktadır.İnişler limana yapıldığından dolayı alan dar olduğundan ve gemi direkleri bulunduğundan inişlerde daha dikkatli olmak gerekir.

9-ANTALYA-TÜNEKTEPE
Tepe Adı: Tünektepe
Yüksekliği: 650 metre
Özelliği: Antalya’ya yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunmaktadır.Pistin bulunduğu tepe’de kayalık ,ormanlık ve çok dik olmasından dolayı burada doğal düz alan bulunmamaktadır.Burası toprakla doldurularak yapay pist yapılmıştır.Konum itibariyle yelken uçuşu yapılabilir.Pistin bitiminde yeterli duruş mesafesi olmadığından gerekli tecrübeye sahip olmayan pilotlar için uygun değildir.İnişler ise emniyetli olan topçam sahiline yapılmaktadır.

10-BOLU-ABANT
Tepe Adı: Abant
Yüksekliği:150 metre
Özelliği: Bolu’ya yaklaşık 35 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış yapılacak alanda yeterli büyüklükte ve eğimde doğal alan bulunmaktadır.Bölgede birçok yükseklikte kalkış pisti bulunmaktadır. Egitim uçuşları içinde uygun olan bölgede inişler doğal çimlerle kaplı olan alana yapılmaktadır.

11-BURDUR-HASANPAŞA-MANCA
Tepe Adı: Hasanpaşa-Manca
Yüksekliği:110-280 Metre
Özelliği: Burdur’a yaklaşık 70-75 km uzaklıkta buşlunmaktadır.Kalkış için yeterli büyüklükte ve eğimde olan pist eğitim uçuşlarınada uyğundur.Zaman zaman yelken uçuşuna uyğun olan tepenin önünde bulunan iniş alanında manca tepesinin türbülansına dikkata edilmesi tavsiye edilmelidir.

12-BURSA-ULUDAĞ
Tepe Adı: Uludağ
Yüksekliği: 1550 metre
Özelliği: Bursa’ya yaklaşık 35 km uzaklıkta bulunmaktadır. Batı istikametine doğru uçuşlar pek uygun olmamakla birlikte yine uçuş yapılmamaktadır. Doğu’daki pistten yapılacak kalkış eğimi ve uzantısı için uygundur. Bu pistten yapılacak uzun mesafe uçuşları için bölgedeki güzel pistlerden biridir. Uçuş alanlarındaki arazi özelliginden dolayı zaman zaman sert termik ve türbülans oluşumlarına dikkat edilmelidir.İnişler için belli bir iniş alanı bulunmamaktadır.

13-BURSA-ZEYNİLER
Tepe Adı: Zeyniler
Yüksekliği: 850 metre
Özelliği: Bursa’ya yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kalkışların hemen hemen her yöne yapılabildiği pistte yeterli geniş alan ve eğim bulunmaktadır.Termik ve yelken uçuşu da yapılabilen tepeden hemen hemen her seviyedeki pilot kalkış yapılabilir.İniş alanı için için piste yakın 530 mt uzaklıkta bulunan alan kullanılmaktadır.

14-ÇANKIRI-ELDİVAN
Tepe Adı: Sarıkaya
Yüksekliği: 100 metre
Özelliği: Çankırı’ya yaklaşık 16 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için yeterli eğimde bulunan pist eğitim için de uygundur. İnişler için pist önünde bulunan geniş araziye yapılmamaktadır.

15-ÇANKIRI-İKİÇAM
Tepe Adı: Karatepe
Yüksekliği: 135 metre
Özelliği: Kalkış için zeminin sert ve taşlık olmasından dolayı dikkat edilmesi gerekmektedir.Uygun hava koşulları olduğu zamanlarda yelken uçuşuda yapılan bilen alanda inişler pist önünde bulunan engebeli pek düz olmayan alana yapılmamaktadır.

16-DENİZLİ-ÇÖKELEZ
Tepe Adı: Çökelez
Yüksekliği: 600 metre
Özelliği: Pamukkale’ye yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için yeterli ve geniş büyüklükte bulunmaktadır.Burası her seviyedeki pilot için uygundur.Fakat zaman zaman burada oluşan istikrarsız esen rüzgara ve termik noktalarına dikkat edilmesi gerekmemektedir.İniş için pist önünde geniş araziler bulunmaktadır.

17-DENİZLİ-GÖKBEL
Tepe Adı: Gökbel
Yüksekliği: 400 metre
Özelliği: Denizli’ye yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için uygun olan tepe doğal çimenle kaplı olamakla birlikte kalkış sonrası vadi içine girilmemesi tavsiye edilmemektedir.İniş için ise güvercinlik köyü çevresindeki arazi kullanılmaktadır.

18-DENİZLİ-HONAZ
Tepe Adı: Honaz
Yüksekliği: 2000 metre
Özelliği: Denizli’ye yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için gayet geniş ve emniyetli pist bulunmaktadır.Buradaki havanın sert ve ani değişkenlik gösterdiğinden dolayı deneyimsiz pilotlar için uygun bir pist değildir. Honaz 1996-1997 yıllarında yapılan Dünya hava oyunlarına da ev sahipliği yapmıştır. İniş için güvenli alan bulunmaktadır.

19-DENİZLİ-PAMUKKALE-DİNAMİT TEPE
Tepe Adı: 250 metre
Yüksekliği: Dinamit
Özelliği: Pamukkale’ye 2.5 km uzaklıkta bulunmaktadır. Pamukkale’de en uygun pistlerden biridir. Kalkış için uygun olan pistte sağ tarafında bulunan vadiye dikkat edilmesi gerekmektedir. Burada oluşan sert termik noktalarına da dikkat edilmesi gerekmektedir. İniş için ise yol kenarında bulunan geniş araziye yapılmamaktadır.

20-ERZİNCAN-ÇAKIRMAN
Tepe Adı: Çakırman
Yüksekliği: 700 metre
Özelliği: Erzincan’a yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için yeterli geniş ve eğimli alan bulunmaktadır.Öğle sonları güçlü hava akımlarına ve güçlü termik noktalarına dikkat edilmesi gerekmektedir.İnişler ise arazi önünde bulunan geniş alan yapılmaktadır.

22-ERZİNCAN-YAYLABAŞI
Tepe Adı: Yaylabaşı
Yüksekliği: 150 metre
Özelliği: Erzincana yaklaşık 13 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kalkış için yeterli genişlikte oldukça güvenli olan piste eğitim uçuşları da yapılmaktadır. İnişler pist önünde bulunan düz araziye yapılmaktadır.

23-ERZURUM-KÜMBETLİ
Tepe Adı: Kümbetli
Yüksekliği: 250 metre
Özelliği: Erzurum’a yaklaşık 21 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için yeterli büyüklükte ve güvenli pist bulunmaktadır.Eğitim içinde kullanılan pistte inişler arazi önünde bulunan alana yapılmamaktadır.

 

24-ERRZURUM-PALANDÖKEN
Tepe Adı: Palandöken
Yüksekliği: 300 metre
Özelliği: Erzuruma yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için uygun pist bulunmakta ve istikrarlı rüzgar gelmemektedir.Kalkış sonrası pist önünde bulunan yayvan tepeciklerden dolayı uçuşlar alçak irtifadan yapılabiliyor.Uçuş esnasında da telesiyej hatlarına dikkat edilmesi gerekiyor.İnişler için de çok geniş olmayan alan kullanılmaktadır.

25-ESKİŞEHİR-İNÖNÜ
Tepe Adı: C tepesi
Yüksekliği: 200 metre
Özelliği: Bozüyük’e yaklaşık 15 km uzaklıktadır.Tepe sabahları sakin öğle sonları ise sürekli rüzgar aldığı için kalkışlar rahat yapılır ama düz olan tepede zaman zaman sert olan rüzgarlı havalarda’da yardıma ihtiyaç vardır.Burası aynı zamanda THK nın eğitim kampınında bulunduğu ender yerlerden biridir.Rüzgarın sert olduğu zamanlarda burada oluşan sert termiklere ve türbülanslara dikkat edilmesi gerekmektedir.İnişler ise geniş düz araziye yapılmaktadır.

26-ISPARTA-EĞRİDİR
Tepe Adı: Karatepe
Yüksekliği: 650 metre
Özelliği: Eğridire yaklaşık 10 km uzaklıktadır.Kalkış Kuzeybatı,Doğu ve Güneydoğu yönüne yapılmaktadır.Fakat pist pek güvenli olmadığından burası tüm pilotlar için uygun değildir. İniş için ise gölün kenarına yapılmaktadır.

27-İZMİR-ÖDEMİŞ
Tepe Adı: Beydağ
Yüksekliği: 1250 metre
Özelliği: Ödemişe yaklaşk 27 km uzaklıkta bulunmaktadır.Tepe özelliği olarak birden fazla kalkış alanı bulunmaktadır.Dağın özelliği olarak yelken,termik ve mesafe uçuşu yapılmakla birlikte deneyimi az olan pilotlar için çok uygun olmadıgı söyleniyor.İniş yeri için güvenli birçok yer bulunmaktadır.

28-İZMİR-ÖDEMİŞ
Tepe Adı: Bozdağ
Yüksekliği: 1350 metre
Özelliği: Ödemiş’e yaklaşık 20 km uzaklıktadır.Arazi yapısı taşlık ve kayalık olmakla uçuş yönünde bulunan derin vadilerden dolayı tehlike arz ediyor.Derin ve uzun vadiler olmasından dolayı düz ve güvenli iniş alanı bulunmadığından inişler az eğimli yamaca ve bazı uçuş yönüne göre yol kenarına yapılmaktadır.

29-KARAMAN-KARTÇAL
Tepe Adı: Kartçal
Yüksekliği: 240 metre
Özelliği: Karaman’a yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için yeterli ve genişlikte alan bulunan pistte kayalık ve taşlık olmasından dolayı tedbirli olunması gerekmektedir.İniş için pist önünde bulunan geniş alan kullanılmaktadır.

30-KAYSERİ-ALİ DAĞ
Tepe Adı: Ali dağ
Yüksekliği: 600 metre
Özelliği: Kayseri’ye yaklaşık 6 km uzaklıkta bulunmaktadır.Tepe özelliğinden dolayı birçok yöne doğru kalkış yapılmaktadır.Burada öğle sonralarına doğru sert ve kuvvetli termik oluşmaktadır.İniş yerlerinde de bulunan elektrik,yüksek gerilim ve askeri bölgeye dikkat edilmesi gerekmektedir.

31-KONYA-DOĞU DAĞ
Tepe Adı: Doğu dağ
Yüksekliği:170 metre
Özelliği: Konya’ya yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için yeterli geniş araziye sahiptir.Stabil kalkış rüzgarına sahiptir.İniş için geniş ve güvenli alan bulunmaktadır.

32-MALATYA-PÖTÜRGE
Tepe Adı: Nemrut Dağı
Yüksekliği: 750 metre
Özelliği: Pötürge’ye yaklaşık 65 km uzaklıkta bulunmaktadır.Tarihi kalıntılara yakın yerde bulunan pist yeterkli büyüklüktedir.Uçuş esnasında havanın her an değişebileceği göz önünde bulunmaktadır.İnişler ise tepe yakınında bulunan geniş ve güvenli alan yapılmaktadır.

33-MANİSA-SPİL
Tepe Adı: Spil
Yüksekliği: 1500 metre
Özelliği: Manisa’ya yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunmaktadır.Ağlayan kaya yani zirvede yeterli eğim bulunmasa da kalkış için kullanılmaktadır.İniş için kullanılan alanlara yakın bölgede askeri alan bulunması sebebiyle iniş bölgesi önceden tespit edilmeli.

34-MERSİN-EMİRLER
Tepe Adı: Büyük Gelincik
Yüksekliği: 260 metre
Özelliği: Mersin’e yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunmaktadır.Kalkış için kullanılan pist kısa,taşlık ve önünde ağaçlar bulunmaktadır.Öğle sonları ise bölgede oluşan sert termik ve darbeli rüzgarlara dikkat edilmesi gerekmektedir.İniş alanları için ise güvenli,geniş alan biraz uzakta olduğundan iniş güvenli bir alan her zaman araştırılarak planlanmaktadır.

35-MUĞLA-FETHİYE-ÖLÜDENİZ
Tepe Adı: Babadağ
Yüksekliği: 1200-1700-1800-1900
Özelliği: Ölüdeniz’e yaklaşık 27 km uzaklıkta bulunmaktadır.Giriş için Single için 17.50 tl.Tandem için ise 30 tl ücret ödenmektedir. Kalkış pistleri için parke çalışması devam ediyor.Burada mayıs-ekim aylarında yogun şekilde ticari tandem uçuşu yapılmaktadır.Denize yakın ve yüksek olmasından dolayı birçok yamaç paraşütü okulları öğrencilerini buraya getirerek emercensi kursu vermektedir.Dağın meteorolojik koşullarından dolayı termik ve uzun mesafe uçuşu yapılmaktadır.Deneyimi az olan pilotlar için riskli bir bölğedir.Yogun uçuş olan bölgede uçuş esnasında her zaman dikkatli olunmak gerekmektedir.İniş için geniş ve güvenli sahil kullanılmaktadır ama yinede yoğunluktan dolayı dikkat edilmektedir.

36-ORDU-BOZTEPE
Tepe Adı: Boztepe
Yüksekliği: 530 metre
Özelliği: Ordu’ya yaklaşık 15 km uzaklıktadır.Kalkış için yeterli ve güvenli olan doğal çimle kaplı alan bulunmaktadır.Tepede kalkış için uygun stabil rüzgar esmektedir ama yinede pist önünde bulunan ağaçlara dikkat edilmelidir.İnişler ise sahile yapıldığından iniş esnasında rüzgarın şiddetine göre planlama iyi yapılmaktadır.

 

Not:Kaynak olarak ORHAN ÖZGÜLBAŞ’IN Yamaç Paraşütü Sporu adlı kitabı kullanılmıştır.

Tatil365gun