Sizde Yamaç Paraşütü Pilotu olmaya hazırmısınız.

Tatil365gun

TÜRK HAVA KURUMU EĞİTMENLERİ EŞİLİĞİNDE SİZLERDE YAMAÇ PARAŞÜTÜ PİLOTU OLABİLİR. SEVDASI OLDUĞUNUZ GÖKYÜZÜNDE ÖZGÜRLÜĞÜN TADINI ÇIKARABİLİRSİNİZ.

Sizde Yamaç Paraşütü Pilotu olmaya hazırmısınız; Uçuş ya da uçmak denilince ilk akla gelen her zaman Hazerfen Ahmed Çelebi gelmektedir. 17. Yüzyılda Osmanlılarda yaşamış Türk bilgini 1602 yılında Galata Kulesinden havanın lodoslu olduğu bir günde kuş kanatını andıran benzer bir malzemeyle İstanbul boğazını uçarak 6 km. uzaklıktaki Doğancılara iniş yapmıştır. Türk ve Dünya havacılık tarihinde ilk olma özelliğini elinde bulundurmaktadır. Bu uçuş hakkındaki belgeler ise Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde bulunmaktadır.

hazerfen çelebi

Daha sonraları ise iki kafadar kardeş 1940 yıllarında, Wright kardeşler başarılı ilk uçuşlarının yanında bir kaç parça perde kumaşından yaptıkları bir tür uçurtmayla başka bir havacılık olayına da öncülük etmişlerdir. İlk motorlu uçağı yapan Wright kardeşler ise uzun süren detaylı çalışmaları ve bilim adamlarının destekleriyle geliştirdikleri uçağı 17 Aralık 1903 ‘te 12 sn uçurarak büyük bir başarıya imza atmışlardır.

ŞİMDİ YAMAÇ PARAŞÜTÜ VE  BÖLÜMLERİ NELERDİR BİRLİKTE İNCELEYELİM.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ NEDİR  ?

Yamaç paraşütü uçmak için en basit hava aracıdır. Uçmak için rüzgar, ağırlık, ve pilotun kas gücüne ihtiyaç vardır. Yamaç paraşütü 4 bölümden meydana gelir.

KUBBE( KANAT): Polyester, naylon ipek karışımı hava geçirmeyen özel bir kumaştan yapılır, kaplanır ve canlı parlak renklerle boyanır. Kanatların arka kenarı tamamen kapalı ön tarafı ve uçları açıktır. Alt ve üst kumaşın birleştirilerek bir çok (sell) hava kanalları meydana gelir. Geniş ve büyük (seller) hava kanalları paraşütün yavaş ve güvenli olduğunu dar ve küçük (sell) hava kanalları ise daha hızlı ve yüksek performans için tasarlanmıştır.

yamaç paraşütü kubbe

Yamaç Paraşütü Kanat ( Kubbe )

ASKI İPLERİ: İpler çok dayanıklı malzeme olan kevler dan yapılmıştır. Kevlerin üzerinde ise sürtünmelere ve kopmalara karşı renkli özel kaplama kullanılmaktadır. Her paraşütün üzerinde bulunan özel kaplamalı ipler kolanları ayırmakta kolaylık sağlaması için farklı renkte kullanılır.

yamaç paraşütü askı ipleri

Yamaç Paraşütü Askı İpleri

TAŞIYICI KOLONLAR: Kubbe iplerini harnese (kuşam tertibatı) bağlarlar. Kolanlar harnese özel olarak üretilen kilitle(karabina),ipler ise küçük metal (rabıt) halkalarla bağlanır. Kolanlar aynı zamanda pilota kalkış için uygun tutma yeri sağladığı için kalkışını kolaylaştırır.

yamaç paraşütü tasiyici_kolonlar

Yamaç Paraşütü Taşıyıcı Kolonlar

HARNES( KUŞAM TERTİBATI): Genel olarak tahtadan ya da sert plastikten yapılan oturma yeri yani oturak iyi dokunmuş sağlam kumaştan pilotu harnese bağlayan bacak ve göğüs kolonlarından oluşmuştur. Tandem Yamaç paraşütünde de yolcu için ayrı bir harnes kullanılır. Harnesler pilotun ve yolcunun vücut yapısına göre ayarlanabilen sırt koruyucusu, yedek paraşüt koyma yeri, cepler ve küçük darbelerde koruması için hava yastığı bulunmaktadır. Yamaç paraşütü sırta rahat taşınmasından dolayı artık dağcılarda tırmandıkları dağlardan aşağıya uçarak inmek için bu hava aracını tercih etmektedir.

yamaç paraşütü pilot harnesi

Yamaç Paraşütü Pilot Harnes’i

YAMAÇ PARAŞÜTÜ TEHLİKELİMİDİR  ?

Çevreminiz de ki bir çok insan yamaç paraşütü yapacağım ya da yamaç paraşütü pilotu olacağım dediğinizde hemen size itiraz eder yapmamanız için başta aileniz ve arkadaşlarınız engel olmaya çalışırlar. Kısacası uçma tutkusunu ölümle eşdeğer görürler.

Oysa ki profesyonel eğitmenlerden ve işi para değil öncelikle size iyi bir eğitim vermek için uğraşan kişilerden eğitim almak sizin ileriki dönemlerdeki uçuşlarınızda önemli rol oynayacağını unutmamanızı ısrarla hatırlarız.

Daha sonraki dönemlerde ise yamaç paraşütü yaparken kurallara uyar, kaliteli malzeme kullanır ve uygun havada uçarsanız tehlikeye en aza indirirsiniz. Havacılık şaka kaldırmadığı için tehlikeleri önceden görerek ona göre önlem almanız gerektiğini bir daha hatırlatıyoruz.

Yamaç Paraşütünü Kimler Yapabilir veya Kimler Yamaç Paraşütü pilotu olabilir.

  • Yamaç paraşütü yapabilmek için yaş sınırı minimum16, maksimum 55’tir (bu çok kesin bir sınır olmamakla birlikte 55 yaşın üzerindeki katılımcılar için eğitimin ilk günü gerçekleştirilen yer çalışmaları biraz yorucu geçebilir. Ufak tepelerden uçuşlarda sürekli tepeye çıkıp geri tırmanmak biraz efor sarfettirebilir ve yorucu olabilir.)
  • Kilo sınırı minimum 45 kg maksimum 110 kg’ dir.
  • Yamaç paraşütüne katılacaksanız öncelikle sizden sağlık koşullarınızın uygun olduğuna dair form şeklinde bir beyan istenir.
  • Bu beyanı verdikten sonra eğitim faaliyetlerine katılabilirsiniz.
  • Epilepsi, astım, kalp, bel, ve omurga rahatsızlıkları olanlar yamaç paraşütüne katılamazlar.
  • Bu tür rahatsızlıklarınız yoksa ve hafif bir koşuyu rahatlıkla yapabiliyorsanız, yamaç paraşütüne katılabilirsiniz demektir.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ BAŞLANGIŞ EGİTİMİ

Başlangıç eğitimi, yamaç paraşütü sporuna ilk başlayanların yamaç paraşütü için gerekli temel bilgileri öğrenmesi ve pilot adayının ilk kez ayaklarının yerden kesilerek uçuş tecrübesini yaşamasıdır.

yamaç paraşütü teorik egitim yamaç paraşütü teorik egitim 1

Yamaç paraşütü ile uçuş yapmadan önce 10 saat teorik ders verilir bu derslerde

Yamaç Paraşütünün tarihçesi

Yamaç Paraşütünün yapısı ve kısımları

Uçuş tekniği

Aerodinamik

Hava trafik kuralları

Meteoroloji

Acil durumlar bilgileri titizlikle verilir. Öğrencilerin derslere devam zorunluluğu vardır ve kurs sonrasında yapılacak sınavda ise 90 geçer not almaları gerekmektedir.

Teorik derslerden sonra ise Öğrencilerimiz yer eğitimlerine ve uçuşlara başlayabilir.

Yer eğitimlerimizde kursiyerimiz öncelikle yamaç paraşütünün malzemelerini görerek tanıması, açmasını, kuşanmasını öğrendikten sonra yamaç paraşütü ile nasıl hareket etmesi gerektiği ve  kalkış için yapması gerekenleri öncelikle düz bir yerde öğrenir. Bir süre sonra paraşütünü tepeye getirmesi ve kumandalar da ki tepkiyi iyice öğrendikten sonra düzgün ve güvenli kalkış, uçuş ve inişler gerçekleştirecek seviyeye gelirler. Kursiyerlerimiz eğitmenleri gözetiminde telsiz bağlantılı en az uçuş gerçekleştirirler.

https://youtu.be/wcyeUndxsGk

  • Uçuş için uygun olmayan havalarda ise uçuşlar ileri ki bir tarihe ertelenebilir.
  • Uçuş eğitimlerine bilekli bot, eldiven ve spor kıyafetle gelinmesi gerekmektedir.
  • Uçuş eğitiminde kullanılan paraşüt, harnes, kask, telsiz ve eğitim kitapçığı ücrete dahildir.
  • Uçuş eğitimi bölgesine ulaşım kursiyerlere aittir.

Fethiye Ölüdeniz Babadağ Tandem ve Single Yamaç Paraşütü Eğitimi için 0533 748 6460 nolu hattımızı arayabilirsiniz.

Tatil365gun